Fotogalerie

Když jsme loni na geocachingový megaevent při příležitosti 200. výročí narození Karla Havlíčka Borovského přihlašovali rekord "Nejvíce Havlíčků na jednom místě" alias "Nejvíce Havlíčků na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě", nedokázali jsme si dost dobře představit, kolik nadšenců k této akci strhneme. Kolik lidí bude ochotno přilepit si na tvář knírek, tedy za předpokladu, že nevlastní vlastní ozdobu tváře.-) Ve skrytu duši jsem věřil, že to bude číslo vyšší než pět set. Byl jsem však mírněn, že mám velké oči.-) Leč neměl! Nakonec se pod starostenským balkónem sešlo a kolem sčítacího komisaře prošlo 655 "Havlíčků" - účastníků megaeventu, starosty a představitelů města, účastníků konference Syndikátu novinářů, přišedších skutečných Havlíčků, zvědavých Broďáků, náhodných kolemjdoucích, mužů, žen, dětí i domácích miláčků.-) Mnoho Havlíčků pak bylo vidět až do pozdních podvečerních hodin, když procházeli městem a lovili keše se stále ještě nalepenými kníry. Pro nás pořadatele to byl obrovský zážitek a mimořádné zadostiučinění za vše, co jsme pro úspěch akce učinili. Dodnes se mi při té vzpomínce či při shlédnutí nějakých fotografií z akce vybaví pocit tehdejší euforie a zaplaví mě hřejivá vlna pocitu štěstí a spokojenosti.

Nejen my jsme však nesmazatelně zapsali Karla Havlíčka Borovského do České knihy rekordů. O další tři rekordy se postarali členové Okrašlovacího spolku Budoucnost - nejdelší naučná stezka (literárně naučná stezka "Cesta epigramů KHB 2021" měla 83 zastavení s 93 epigramy a měřila celkem 475 km), největší vyobrazení epigramu (text "Napřed proč? A potom kroč." na nábřeží řeky Sázavy měřil 15,2 metrů na délku a 1,5 metru na výšku) a nejtěžší ztvárnění epigramu (na kámen ve tvaru jazyka vytesal nápis "... by náš jazyk neshnil v hrobě" akademický sochař Radek Dvořák a hmotnost díla je 606,72 kg).  

Všechny tyto počiny měly mimořádný společenský přesah, který ocenila také pelhřimovská agentura Dobrý den coby vydavatel České knihy rekordů. Havlíčkovské rekordy tak získaly titul "Rekordman roku 2021" v kategorii měst a obcí. Certifikáty jsme převzali dne 24. května 2022 v prostorách Valdštejnské zahrady v Praze při příležitosti slavnostního odpoledne, které se konalo pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu České republiky Miloše Vystrčila. 

S rokem KHB jsem se loučil už třikrát - v prosinci na eventu v Havlíčkově Brodě a v lednu v Plzni a v Olomouci, tedy ve dvou havlíčkovsky nejaktivnějších regionech mimo Vysočinu. Ve Valdštejnské zahradě v Praze to tedy bylo počtvrté a bylo to loučení překvapivé, které jste mi naplánovali všichni vy, kteří jste se podíleli. Děkuji spoluorganizátorů akce ... děkuji za mimořádnou pomoc a nezištnou podporu Městu Havlíčkův Brod ... a děkuji vám všem "Havlíčkům", kteří jste do Havlíčkova Brodu na konci října dorazili a kteří jste svou účastí, nadšením a smyslem pro lehkou nadsázku a recesi podpořili vytvoření rekordu. Bez vás by to nešlo, bylo to dílo kolektivní, a proto tento certifikát patří vám všem rovným dílem!

Děkuji vám ... a budu se těšit na viděnou zase příště při příležitosti nějakého úplně jiného projektu.-) Mějte se krásně ... a ať se vám daří! 

Autorem fotografií ze slavnostního předání cen je havlíčkobrodský fotograf Libor Blažek, kterému tímto děkuji za svolení jejich publikace na těchto stránkách.

Reportáž o megaeventu "200 let KHB" si můžete přečíst ZDE, o rozloučení s rokem KHB v Havlíčkově Brodě ZDE, nebo si můžete otevřít stránku s odkazy na další články a fotogalerie ZDE.